De què vivim?

Turisme


Figueres està situada a l'extrem nord-oriental de Catalunya. Amb una població de 45.000 habitants, és la ciutat més important de les properes a la frontera francesa, i el seu centre econòmic i sociocultural.

Articula un important xarxa de comunicacions, que la converteixen en la porta d'entrada i sortida de l’Estat Espanyol. També és el punt de parada obligada de viatgers i turistes, que encandilats per les impressionants platges i cales de la costa Brava, s’acosten al nostre país, i cerquen la cultura i l’art a la ciutat de Figueres.
A continuació, deixem constància dels llocs imprescindibles a visitar si arribes a Figueres.

Museu Dalí
El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, va ser dissenyat pel genial artista per oferir al visitant una veritable experiència per endinsar-se en el seu món captivador i surrealista.


A dins, s’hi exposen un munt de quadres i escultures de Dalí, conegudes i extravagants. Fent un seguiments d’aquestes, hom s’adona i compren la trajectòria entre el futurisme, impressionisme fins el surrealisme que l’artista va recórrer durant la seva vida (1904-1989).


Actualment es considera aquest museu, l’objecte surrealista més gran del món.
 A més, els visitants interessats en la vida i obra de Salvador Dalí, disposen d’unes visites guiades, on es fa un recurregut per la ciutat, destacant els indrets més importants per l’artista.



El castell de Sant Ferran

Des de l’any 1997, aquest castell del segle XVIII situat al final de la pujada del castell, al terme municipal de Figueres, va ser obert al públic de manera regular, amb servei de visites guiades i tot.
El Castell de Sant Ferran, que tenia una capacitat per a uns 6.000 homes; i ocupa un perímetre de 3120 metres, i en les cisternes situades sota el pati hi caben 10 milions de litres d'aigua, és un element patrimonial de primer ordre, el monument de majors dimencions de Catalunya i la fortalesa més gran del segle XVIII amb baluards d'Europa.
En aquestes visites citades, el visitant contempla les característiques impressionants i les tècniques sofisticades de la seva construcció dins del camps de l’enginyeria militar de l’època; a més del seu estat de conservació, sense oblidar les seves enormes dimensions.



Museu de les joguines


El museu del Joguet, inaugurat a l’any 1982, exhibeix més 4000 joguines: mecanos, pilotes, baldufes, nines de drap, disfresses... També hi ha una bona col·lecció de fotografies on es veuen nens i nenes utilitzant les seves joguines, i amb elles et pots fer una idea de com es jugava fa forces anys enrere.


El museu et permet entendre com a vegades no cal grans instruments o molts materials per passar-ho bé, ja que amb ben poc pots jugar una bona estona. Al museu, també hi ha algun invent per a que les persones invidents puguin participar, com un més, a la dinàmica del jugar.
I com a curiositat, afegir que el museu disposa d’algunes joguines que havien pertanyut a personatges importants o mediàtics del nostre país, per exemple a Salvador Dalí; Quim Monzó o Federico Garcia Lorca.

Per més informació: http://www.mjc.cat/

Parc Naturals dels aiguamolls de l’Empordà

Aquest espai natural no està a dins del municipi de Figueres, però des de la ciutat hi ha pocs quilòmetres, i és un destí rellevant pels turistes de la ciutat.
Actualment, comprèn 4.824 hectàrees formades per dunes, llacunes d’aigua salada i dolça, prats inundables i zones de conreu.

 Els Aiguamolls són un dels espais naturals de Catalunya on s’observen una major varietat d’espècies animals. Els ocells, sobretot, han trobat en els Aiguamolls el seu refugi i lloc de descans en les seves migracions. Ja hi ha unes 330 espècies observades i citades, moltes d’elles protegides.
La vegetació dels Aiguamolls també presenta unes característiques especials que la fan força diferent de la de les zones properes.

Des de l’any 985, aquesta zona es va declarar “parc natural”, gràcies a les seves característiques. Amb aquesta nova nomenclatura, es vol aconseguir una major conservació de la zona i millorar i potenciar els sistemes naturals; també, això es vol fer compatible amb un desenvolupament econòmic, però sostenible i tenint en compte el medi.


Per arribar-hi des de Figueres, són uns 20 minuts en cotxe. Sortint de la ciutat, s'agafa la C-260 direcció Roses; passada la cruïlla cap a Castelló d'Empúries, cal prendre a mà dreta la carretera que es dirigeix cap a Sant Pere Pescador.
A 3 km trobareu l'indicador per anar al Centre d'Informació del Cortalet, que acull les oficines del Parc Natural. S'hi pot trobar informació dels possibles recorreguts a fer així com un full informatiu de l'itinerari complet, molt ben senyalitzat.




FIRES A LA CIUTAT

La capital de l’Alt Empordà acull sovint importants fires o festes. Us deixem un recull de les més importants o boniques:
Fira de Sant Josep (Fira del Bunyol de l'Empordà) El segon dissabte de març. 
Fires i festes de la Santa Creu ( Fira del Dibuix i de la Pintura, Fira d'Artesania, Fira de l'Alimentació, Fira del Llibre...) Del 30 d'abril al 9 de maig.  
Edició Acústica. Primera semana de setembre. 
Fira del Ram (Plaça de la Palmera, venda de palmes i palmons) Primer cap de setmana de Setmana Santa. 
Diada de Sant Jordi a la Rambla. Parades de llibres i roses durant tot el dia. 23 d'abril.


MERCATS:



Figueres, té una gran i seguida tradició pels mercats a l’aire lliure. És una de les maneres més antigues de la compra-venda de productes naturals, agrícoles o artesans, que permeten el contacte directe entre comprador i productors dels mateixos productes (pagesos, artesans...). 

Figueres, capital de comarca, té doncs una funció comercials i socials, ja que moltes de les poblacions veïnes tenen per costum anar a proveir-se de comestibles a la capital. 




A continuació, escrivim què es ven a casa mercat, el dia i el carrer on es pot trobar.

Mercat de la roba; al Passeig Nou: tots els dijous. 
Mercat municipal de l’Aviram; al carrer Mestre Falla: tots els dijous. 
Mercat de la fruita i verdura; a la Plaça del Gra: Dimarts, dijous i dissabtes. 
Fira de Brocanters; a la plaça Catalunya-Rambla: El tercer dissabte del mes
ari de tots 4 és de 9 a 14 hores.